Tvrtka Air Pannonia rezultat je dugogodišnjeg rada u zrakoplovstvu.

Obitelj Vlašić u zrakoplovstvu je cijeli svoj život dok je prva tvrtka Air Tractor d.o.o. osnovana 1993. godine koja je i danas uspješan operator. 2009. godine osnivamo i pilotsku akademiju Pannonia Pilot school sa sjedištem u Sloveniji i Hrvatskoj.

Matična Zračna luka za obuku je Osijek LDOS u Hrvatskoj. Posjedujemo EASA ATO certifikat, te certifikat za jezičnu sposobnost pilota na engleskom jeziku i važeći certifikat simulatora letanja. Manje je poznato da je naša tvrtka i uspješni serviser zrakoplova te CAMO organizacija.

Zahvaljujući osnivanju sestrinske tvrtke PANNONIA AERO TECHNICS trenutno ovlaštenje organizacije za održavanje prošireno je i za sve aneks II zrakoplove, dok je EASA 145 certifikat proširen za sve jednomotorne i dvomotorne zrakoplove svih konstrukcija do 5700 kg, uključujući i overahaul crijeva. Pored toga održavamo mlazne i turbo-prop zrakoplove poput Citation Jet, Citation Mustang,Citation Bravo, Citation XLS i King Air.

Air Pannonia prepoznatljiv Europski brand VIP prijevoza osnovana je 2014 godine. Širenjem i konstantnim ulaganjem u kvalitetu naše usluge pozicionalirali smo se na europskom nebu uspješnosti. U skladu s tržišnim potrebama a s ciljem daljnjeg naperodavanja i širenja trenutno operiramo s tri zrakoplova Cessna 525 CJ registarskih oznaka 9A-JIM, Cessna 525A CJ2 registarskih oznaka 9A-JIP te Cessna 525A CJ2 registarskih oznaka 9A-JET.

POVIJEST TVRTKE

 • Tvrtka Air Tractor upisana je u Trgovački sud 26.03.1993. godine
 • 1993. godine nabavlja se zrakoplov AN-2 9A-DAV iz Mađarske te se obavljaju poslovi aviotretiranja na području republike Hrvatske.
 • Porastom posla kupuje se i drugi zrakoplov iz Ukrajine AN-2 9A-DAM te započinju operacije sa dva, a s vremenom i tri zrakoplova AN-2 9A-DIZ na području Slavonije
 • 1995. godine djelatnost se proširuje na pilotsku školu, nabavlja se Cessnu 172 K 9A-DVJ koja se nalazila pod američkom registracijom.
 • 2009. godine tvrtka kupuje dvomotorni zrakoplov PA-44 180 Seminole oznaka 9A-DPY od tvrtke Air Krapina. Započinje s radom pilotska akademija pod nazivom PANNONIA PILOT SCHOOL.
 • 2009. godine kupujemo od iste tvrtke zrakoplov C-150M 9A-DML. -U međuvremenu tvrtka uvozi zrakoplov C FR 172 J poznatu kao Cessna Rocket 9A-DDK iz Belgije
 • 2010. godine kupljen je simulator letenja S812 ELITE od zrakoplovne škole FlightPass LTD iz Velike Britanije
 • 2011. godine javlja se potreba za novim proširenjem flote. Kupljena je Socata TB-20 Trinidad 9A-DKZ iz Švicarske -2012.godine – Cessna 152 9A-KZM kupljena je iz Italije.
 • 2014.godine osniva se tvrtka AIR PANNONIA za vip i medicinski prijevoz bolesnika. -Iste godine tvrtka nabavlja Beecharcraft King Air C90 te ulaže u nabavku kompletne medicinske opreme za siguran prijevoz bolesnika
 • 2016 godine u cilju daljnjeg napredovanja i razvoja u skladu sa tržišnim potrebama kupljen je zrakoplov Cessna 525 CJ registarskih oznaka 9A-JIM kojim smo našu uslugu Vip prijevoza podigli na višu razinu.
 • 2018. godine u nakani napredovanja i širenja poslovanja u našu flotu dodajemo Cessna 525A CJ2 registarskih oznaka 9A-JIP
 • 2021. godine u našu flotu dodan je i drugi zrakoplov iz serije Cessne Citation Jet Cessna 525A CJ2 registarskih oznaka 9A-JET
 • 2022. godine u našu zrakoplovnu obitelj dolazi i BN2B-20-ISLANDER

AVIOTRETIRANJE

Aviotretiranje je tretiranje bilo kojeg terena, usjeva ili šume putem kojeg se sredstvo bilo ono kemijsko ili ne kemijsko prenosi putem zrakoplova na zadani usjev, biljku ili nekog štetnog nametnika kojeg želimo tretirati.

Primjena aviotretiranja posebno je učinkovita i vidljiva kroz krajnje rezultate
naročito zbog same brzine i modernizacije.

Zrakoplovno tretiranje prva je djelatnost kojom se ova tvrtka
počela baviti od 1993. godine.

Svoju prvu djelatnosti smo prije svega gradili na kvaliteti usluge, učinkovitosti i zadovoljstvu svojih klijenata. Osim uobičajenih poslova aviotretiranja kao što su: prskanje, orošavanje raznih usjeva ili šuma te bacanje umjetnog gnojiva, imali smo kontakata i sa razminiravanjem pošumljenih dijelova Bosne i Hercegovine u smislu uništavanja aviotretiranjem neprohodnih i obraslih prostora visokom ili niskom vegetacijom.

Također moramo napomenuti vršenje aviotretiranja močvarnih područja u cilju suzbijanja komaraca kao štetnog nametnika te suzbijanja komaraca u većim gradovima gdje je to i danas nužno obavljati zrakoplovom.

Trenutačno smo jedina preostala tvrtka koja se na području Republike Hrvatske bavi ovim vidom posla.

NAŠA FLOTA ZA AVIOTRETIRANJE

PRESS KUTAK